Според тях трябват мерки за младежката безработица и подпомагане на бизнеса

„Смислената борба с безработицата е свързана със създване на условия за увеличаване на заетостта, а не в изливането на пари във фондове на нови и нови безработни”.


С тези думи Петър Москов от Реформаторския блок отговори на въпрос на зрител на Нова „Как ще върнем работещите българи в страната ни на фона на огромната безработица в България – бизнеса ли ще насърчавате или отново държавата ще бъде основен работодател?” по време на дебата "Кастинг 240".

Още по темата

По думите му „на първо място не трябва да има никакви нови данъци, задължителни осигуровки и такси, второ – подробно описани механизми за гъвкави условия на труда, включващи почасово заплащане, възможности за допълнителни трудови договори, което да освободи пазара на труда от рамките на административния проблем и спиране на корупцията”.


Стоян Тонев от ГЕРБ пък се обяви за продължаване на програмите от ЕС за временна заетост.


„Колкото и това да не решава изцяло проблема, той го решава в малките общини, където няма никакми работни места. Трябва да има гаранционен фонд за решаване на проекти. В момента всеки, който спечели проект, трябва да внесе половината сума като гаранция, а повечето хора ги нямат”, заключи ген. Тонев. Той се обяви за връщането на малкото производство в малките общини и в малките градчета.


„Социалната политика в България често се разглежда като следствие. Искаме да се минимизират причините за социалните неравенства”, смята Рада Коджабашева от „България без цензура”.


„Трябва да се намери баланс. Държавата трябва да направи така, че бизнеса да диша спокойно, да се оттърси от корупционните схеми. Това ще стане с единни електронни правила за достъп но европейски програми и достъп до администрация без чиновник, включително с мълчалив отказ”, заяви в студиото на Нова Нигяр Джафер от ДПС.


Според Емил Райнов от БСП държавата трябва да се погрижи първо за младежката безработица.


„Нали можете да си представите младеж, който в рамките на два месеца е почукал на 40 честа за работа и е получил отказ, как се чувства?”, запита Райнов.


Целия разговор гледайте във видеото.