Папа Франциск пристигна в Албания при изключително сериозни мерки за сигурност

Мюсюлманска Албания посрещна папа Франциск. Пред огромно множество, главата на римокатолическата църква критикува остро радикалните ислямисти. Папата обяви, че никой не трябва да използва религията за да оправдава насилието.

 

При изключителни мерки за сигурност протича 11-часовата визита на папата в Албания. Въпреки това той поздрави от открития папамобил събралото се огромно множество, а Ватикана омаловажи твърденията, че ислямисти готвят терористичен акт.

 

В меса на открито, отслужена на площад "Майка Тереза" в Тирана, Папата благодари на хората за вярата им и нарече ценен дар взаимното уважение между християни и мюсюлмани в страната.

 

„Нека никой не се смята за оръжие на Бог, докато планира и извършва актове на насилие и тирания. Нека никой не използва религията като претекст за действия срещу човешкото достойнство и основните права на всеки мъж или жена, и най-вече правото на живот и правото на религиозна свобода”, каза Франциск.

 

Думите на папата са най-силната негова критика към групировката "Ислямска държава", която подлага на гонения религиозните малцинства в Ирак и Сирия. Папата е избрал Албания за първата си визита в европейска държава, защото смята, че тази страна е изстрадала твърде много. По време на управлението на Енвер ходжа религията беше забранена, свещениците бяха преследвани, а храмовете - унищожавани.