Руският външен министър е провел днес разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери

Руският външен министър Сергей Лавров е заявил пред държавния секретар на САЩ Джон Кери, че Вашингтон трябва да уважава суверенитета на Сирия в борбата си срещу екстремистите от "Ислямска държава", предадоха световните агенции, цитирани от БТА, като се позовават на изявление на руското външно министерство.

 

Двамата са имали телефонен разговор по инициатива на американската страна, съобщават от руското ведомство. В разговора Лавров е подчертал важността да се координират, без двойни стандарти, действията на световната общност за противодействие на джихадистката заплаха. Руският министър е призовал да не се изкривяват фактите, засягащи Сирия.

 

Необходимо е стриктно да се спазват Уставът на ООН и международните правни норми и да се зачита суверенитетът на Сирия при изпълнението на плановете на водената от САЩ коалиция, включително при употребата на сила, е добавил Лавров.

 

По-рано този месец президентът на САЩ Барак Обама разреши нанасянето на въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия.