Йозеф Весоловски е бивш посланик на Ватикана в Доминиканската република

Отново педофилски скандал се развихри във Ватикана. Архиепископ от полски произход беше лишен от власт върху епархията си, а от вторник е под домашен арест. За първи път духовник ще бъде съден от властите във Ватикана. 

 

Йозеф Весоловски е бивш посланик на Ватикана в Доминиканската република. Обвиненията са, че в карибската страна Весоловски е  злоупотребил с поста си и сексуално е посегнал на малки момчета. Полякът ще бъде съден от върховния съд на Ватикана. Това ще е първото дело във Ватикана по обвинения в сексуално посегателство. На площад „Свети Петър” католиците приветстваха ареста

 

„Мисля, че арестът показва съответствие между това, което Ватикана проповядва и това, което прави. Сигурен съм, че процесът ще бъде справедлив'', каза Луис Овиедо, францискански монах.

 

"Дълго време прикриваха този проблем. Особено във Великобритания. Трябва веднага да се вземат мерки. Добре е, че са го арестували", допълни Карол Джоус, поклонник от Великобритания.

 

Весоловски е заплашен от 12 години затвор. За разлика от задържания преди две години иконом на папата, полякът не е затворен в ареста на Ватикана. Това накара роднини на жертвите му да поискат по-строги мерки с опасенията, че Весоловски може да се укрие.