Трусовете са станали на едно и също място на около 50 км дълбочина

Две земетресения с магнитуд 5 и 5,2 по Рихтер станаха за по-малко от един час край пострадалата ядрена централа Фукушима, но няма риск от цунами, информира Националната метеорологична агенция на Япония, цитирана от Франс прес и БГНЕС.

 

Двата труса са станали на едно и също място на около 50 км дълбочина в 21,45 ч (12,45 ч по Гринуич) и 22,31 ч (13,31 ч по Гринуич). Трети трус с магнитуд 3,6 стана в 23 ч малко по на юг.

 

"Продължава да тресе, невъзможно е да се спи", написа в Туитър работник в централата, който се намирал в момента на втория трус в Иваки, на около 20 км от пострадалия комплекс. В същото време дългогодишен служител във "Фукушима-Даичи" подчерта, че "земетресенията и дъждовете в областта будят тревога, има риск да омекотят почвата".

 

Но компанията оператор на централата съобщи от своя страна след двете земетресения, че "не са констатирани последствия за оборудването". Част от инсталациите са крехки и уязвими, включително много резервоари със заразена вода, построени на земята зад реакторите.