Полицията задържа седем души при акция за разбиване на незаконна мрежа

Гръцката прокуратура разследва 12 случая на осиновявания, подготвени от местен нотариус в град Трикала, член на гръцко-българска мрежа за трафик на бебета, съобщава вестник "Етнос", цитиран от БТА.

 

Нотариусът бе задържан с още шестима души при акция за разбиване на незаконна мрежа за продажба на български бебета на бездетни семейства в южната ни съседка.

 

В офиса на гръцкия нотариус са били открити седем папки с документи за осиновявания, а самият той в разговори с членове на престъпната мрежа бил направил признания за още пет случая за незаконни осиновявания през последните седем години.

 

Полицията арестува две гъркини, една от които известна адвокатка, и трима българи - 29-годишна майка на бебе, 45-годишен лидер на престъпната група, който и в миналото е бил замесен в незаконни осиновявания на бебета, и 33-годишен мъж, представил се за съпруг на майката, пише още вестникът.

 

Членовете на престъпната мрежа са се опитали да продадат момченце на 21 дена, родено в болница в Солун, на двойка полицаи, представили се за бездетно семейство, срещу сумата от 10 хил. евро.

 

От разследването станало ясно, че арестуваните са създали престъпна група, която е извършвала незаконни покупко-продажби на бебета. Те намирали в България млади жени, неомъжени, като ги убеждавали да дадат децата си за осиновяване, като след това са поемали ангажимент да ги прехвърлят в Гърция, за да родят там в някоя болница. Престъпниците са успявали да открият новородени бебета за осиновяване, като след това са ги продавали, отбелязва изданието.