Дори с повишение от 10% ще бъдат покрити само малка част от загубите на НЕК

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова беше замервана с яйца по време на общественото обсъждане на новите цени. Хора протестираха пред сградата на регулатора по обяд. Различни политически сили готвят протести и на 29 и 30 септември, както и на 1 октомври.

      
След като замериха Светла Тодорова и членовете на нейната комисия, нападателите Янко Петров и Дончо Дудев побързаха да напуснат залата, без да обяснят действията си. Причина за агресията им е предстоящото увеличение на цената на тока

Още по темата

 

Решението за новата цена ще бъде взето на 30 септември, обяви по-рано Тодорова. По думите й комисията е имала вариант да изчака с промяната в цената, за да се извърши пълен анализ на дружествата, но е решила да действа бързо.

 

"Направихме един експресен анализ на финансовото състояние на НЕК от наша страна. Резултатите са трагични. Скоростта, с която се влошава финансовото състояние на НЕК, е много обезпокоителна”, обоснова се Светла Тодорова. 

 

Така, дори при повишаването на цената с предвидените близо 10%, от дупката в сметките на НЕК за следващите девет месеца ще бъдат покрити само малка част от загубите

 

Оставка на председателя на ДКЕВР поиска министърът на икономиката в правителството Орешарски - Драгомир Стойнев. Мотивите са, че с изявленията си в медиите Светла Тодорова помага на EVN да спечели делото срещу България в арбитражния съд. Искът е за 1,2 милиарда лева.

 

Според изчисления на експерти обоснованото увеличение на цената на тока е 3%, а не 10, както предлага ДКЕВР. За ГЕРБ пък регулаторът се опитва да поправи грешките, допуснати при предишното управление. Новата цена на електроенергията у нас трябва бъде окончателно утвърдена на закрито заседание на регулатора.