Промяната се отнася за абонатите на топлофикациите в цялата страна

Въвеждат нови правила за сметките ни за парно тази зима. Промяната се отнася за абонатите на топлофикациите в цялата страна. Целта е сметките ни да са по-разбираеми.

 

Колко ще ни струва обаче това? Калкулатор и последната ни изравнителна сметка – това ни е достатъчно, за да изчислим колко приблизително ще плащаме за парно през всеки следващ месец.

 

Ето как: виждаме колко енергия сме изхарчили, за да се топлим през целия минал  изравнителен период. Разделяме я на дните с отопление. Това ни дава средния дневен разход за топлина. За да разберем колко ще платим през ноември, например, умножаваме тази цифра по броя дни, в които ще се топлим в този месец и по текущата цена на топлото.

 

Така това колко плащаме за нашите радиатори вече няма да зависи толкова от тези на съседите. По подобен начин пресмятаме и колко плащаме за топлата вода. Във фактурата ни обаче вече няма  кубици, а само изразходвана енергия.

 

Изравнителната сметка пък може да остане в историята и да плащаме реално това, което ползваме всеки месец. Само че е нужен дистанционен отчет, който трябва да платим.

 

От две години Оник Пилибосян е на ежемесечно радиоотчитане. Плаща обаче и за изравнителна сметка на топлофикация. Това вече няма да му се налага. Съседите вече ще могат да избират по какъв начин да се изчислява.

 

„Единият вариант е да викнеш специалист, на когото трябва да платиш, вторият вариант е да се изпокарат живущите, те да си определят процент. Но най-добрият вариант е, когато се ползва за момента съществуващото състояние на сградната инсталация, която се изчислява на база на годишния отчет”, коментира Пилибосян.

 

Нулевото потребление може да бъде заявени само ако декларираме, че ще отсъстваме от дома си повече от три месеца. И под това се подпишат домоуправителят и още двама съседи.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.