В актуализацията на бюджета са заложени пари за решаване на кризата с банката

Възможно е през ноември да започне изплащането на гарантираните депозити в КТБ. Това съобщи пред Нова телевизия финансовият министър Румен Порожанов. В актуализацията на бюджета са заложени пари за решаване на кризата с КТБ.

 

Обсъждания ще има в сряда. Днес те не се състояха, защото само държавата разполагаше навреме с бюджетните промени.

 

След това бъдещият парламент ще получи готов пакет с актуализацията - ако иска да ги приеме. Заедно с това към новите депутати тръгва и пакет със законови промени, според които щом се стигне до затваряне на банка гарантираните депозити ще се изплащат до 20 дни след това. Няма да се чака с месеци оздравяване или обявяване на фалит, както е в момента с КТБ.

 

От четирите и половина милиарда дълг, които според бюджетната актуализация ще може държавата да тегли, почти 3 милиарда ще са за подкрепа на банките.

 

Остава обаче риска Брюксел да ни глоби заради това, че нашите закони изненадващо се оказаха различни от европейските и хората с малки влогове в КТБ вече месеци наред не могат да си ги вземат.

 

„Смятам че няма да ни накаже. В момента сме в процедура по промяна на закона. При самото разглеждане на проекта в парламента да приемем, че това може да се случи в края на октомври - началото на ноември”, обяви Порожанов.

 

Така ако следващия парламент приеме тези промени - то автоматично това ще означава, че хората с до 100 хиляди евро имат право да си ги поискат от КТБ. Без дори да се чака 21 ноември - докогато е запечатана КТБ от Централната ни банка.

 

Освен почти 3-те милиарда за стабилизиране на банковата система, фонда за гарантиране на влоговете ще може да тегли още 2 милиарда лева, които ще се гарантират от държавата. Критиките, че нов външен дълг от цели 4,5 милиарда са твърде много, финансовия министър посрещна с думите, че на теория би било възможно парите да са по-малко, но неслучайно сумата е такава и ще се използва при необходимост.

 

Порожанов признава, че финансирането на нереформирани сектори е проблем и не е тайна, че и със сегашната актуализация се наливат пари в сфери които просто ги поглъщат. На следващите управляващи се пада да реформират.

 

Остава въпроса дали сегашните инвеститори в КТБ, които обявиха, че искат да я стабилизират, ще го направят или ще се стигне до въвеждане на европейските закони и хората с до 100 хиляди евро ще могат да си ги изтеглят.