Пламен Денчев за предизвикателството да помага на талантите в X Factor

Кой стои зад участниците в X Factor и кой ежедневно им помага в множеството музикални предизвикателства? Представяме ви професията вокален педагог в X Factor – хората, които дават всичко от себе си, за да могат новите таланти на България да бъдат безкомпромисни на сцената. Първият, с когото ще ви срещнем, е Пламен Денчев. Името му се свързва с първия сезон на X Factor, където беше част от групата Voice of Boys. След първия сингъл на бандата Пламен пусна и свое първо соло парче – „Зная как“. Неизменна част от живота му е и групата Funky Miracle, в която той свири на пиано. Признава, че лятото е било изключително динамично, защото заедно с момчетата от Funky Miracle са пътували нон-стоп по турнета и участия.

Днес Пламен се присъединява към екипа музикални педагози, които заедно с музикалния продуцент Дони работят по „шлифоването“ на гласовете на талантите. Така този път неговото вдъхновение ще се изразява не на сцената, а в сериозната работа зад кулисите с бъдещите звезди на България. „Работата в шоуто е голямо удоволствие, защото хората са млади, позитивни и докато работим с тях, ние самите също имаме възможност да напредваме“, споделя Пламен. Ето и какво повече каза той за новото предизвикателство:     


Вече познаваш X Factor като участник, а сега предстои да го видиш и от гледната точка на музикалния педагог. Каква е разликата и кое чувство ти допада повече?
И двете начинания са изключително вълнуващи. Общото се състои в това, че е нужен усърден труд и постоянство, за да има добри резултати. Като участник от теб зависи не само подготовката за изпълненията, но и способността да имаш здрави нерви, концентрация и самоконтрол, за да се представиш подобаващо на сцената. От друга страна, като педагог идеите, знанията, концепцията и добрият вкус, които човек има по отношение на дадено изпълнение, са много важни. Умението да извлечеш максималния потенциал на даден артист, носещ спецификите на характера си, е рядко срещано и ценно качество. Обожавам работата в екип, а чувството да работя с талантливи хора, които са готови да дадат всичко от себе си в името на музиката, е прекрасно.

Липсва ли ти сцената на шоуто?
Приемам участието си в шоуто като важен етап от развитието и живота си. Емоциите и спомените бяха прекрасни, а приятелствата, които създадох по време на X Factor – още повече.

С какви други проекти се занимаваш в момента?
В момента работя с Funky Miracle – изключителни музиканти и хора, които много обичам. Подготвяме издаването на два сингъла – единият под формата на live изпълнение, а другият с видеоклип. Имаме общи проекти с Рафи, който е невероятен артист. Няколко мои самостоятелни парчета също чакат възможност и подходящ момент за реализиране.

Кое е най-голямото предизвикателство в професията на музикалния педагог?
Най-важен в тази професия е подходът към всеки артист и певец. Способността да помогнеш на човека, с когото работиш да усъвършенства себе си, без да нарушиш неговия вътрешен музикален свят, индивидуализъм и харизма. Също така да култивираш нуждата от постоянна практика и навици по отношение на подготовката и работния процес. Колкото и да е талантлив един човек, иска се много слушане на музика и осмислянето й, самодисциплина и трудолюбие – в противен случай успех ще има само временно.

Като участник в първия сезон на X Factor какво би посъветвал днес младите таланти?
Вярвайте в себе си и бъдете искрени в това, което правите. Успех!