До настоящия момент са иззети множество документи – лицензи и разрешения за дейности

По разпореждане на главния прокурор е формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба (НСлС), които ще осъществяват разследването по образуваното досъдебно производство във връзка с инцидента в с. Горни Лом. 

Още по темата

 

До настоящия момент са иззети множество документи – лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на „Видекс“ АД, собственик на завод „Миджур“  в с. Горни Лом. 

 

Извършено е претърсване в офиса на фирмата в София. Установено е, че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. До 30 юли 2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини. 

 

Осъществена е незабавна проверка на обект на "Видекс" АД в с. Сеславци след получена информация, че сутринта в деня на инцидента изпълнителният директор на фирмата е поискал от служба КОС вразрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини. Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено. 

 

В момента се провеждат разпити на свидетели във Видин, с. Горни Лом и София. В сградата на НСлС се разпитва собственикът на фирмата.

 

На 3 октомври, след изтичане на срока за безопасно влизане на територията на обекта, ще започне оглед на местопроизшествие от група следователи. В провеждането му ще участват съдебни лекари, както и специалисти по взривни работи. Паралелно с това ще бъдат извършени огледи в незасегнатите от взрива сгради на завод „Миджур“, както и изземване на документи от административната сграда на завода. След огледите предстои назначаване на експертизи.

 

В завод „Миджур“ преди години е имало два инцидента - през 2006 г., когато умира един работник, и през 2007-а – отново загива човек. И за двата случая окръжната прокуратура във Видин е внесла обвинителни актове срещу изпълнителния директор на завода. И за двата случая са били постановени оправдателни присъди.