В надпреварата се очаква да се включат участници от 30 страни

Водещите български състезатели ще участват в 31-вото издание на лекоатлетическия маратон на София с награден фонд 40 000 лева, информира БТА.


Надпреварата в българската столица по класическата дистанция от 42,195 километра ще започне в 10.00 часа на 12 октомври (неделя) пред Националния стадион "Васил Левски".


Йоло Николов и победителят през 2012 година Шабан Мустафа, които завършиха съответно на трето и четвърто място през миналия сезон, както и шампионката при жените от 2013 година Силвия Дънекова ще застанат на старта и отново ще се борят за призовите места.


Маратонът на София е валиден за Държавно първенство, като Николов и Дънекова ще защитават националните си титли.


В надпреварата се очакват състезатели от 30 страни от Европа, Северна Америка, Африка и Азия, включително и елитни бегачи от Кения и Етиопия, До момента в класическата дистанция заявка за участие са подали 220 състезатели.


В бягането на 20 километра, в което досега са се записали 290 състезатели, ще се включи и от най-успешните български състезатели по мотоциклетизъм на писта през последните няколко години Мартин Чой.


В дистанция от 8.4 километра има регистрирани 315 човека. В програмата е включен и масов старт на 3 километра.


Всеки желаещ може да се запише за участие на www.marathonsofia.com. Организатори на 31-вия Маратон на София са Столичната община, Български олимпийски комитет в партньорство с Министерството на младежта и Българската федерация по лека атлетика.


Маратонът на София тази година e в подкрепа на кандидатурата на града за европейска столица на спорта през 2017 година.


Победителите в класическата дистанция при мъжете и при жените ще получат по 5 000 лева. Наградите за второ място са по 2 000 лева, а за трето - по хиляда лева. Парични премии ще получат първите осем.


Предвидени са и бонуси от по 500 лева за времена под 2:15.00 часа при мъжете и под 2:36.00 часа при жените.