Условията във всички заводи за утилизация не са на ниво, коментират служители

Трагедията в Горни Лом поставя въпроса за сигурността при обработката на стари и излезли от употреба боеприпаси у нас. Погледът към картата ни насочва към местата на минали инциденти. Припомняме само последните от тях, като паралелно има заводи, в които няма инциденти.

 

На 5 юни 2012 г. поредица от взривове в частен склад за съхранение на боеприпаси близо до пътен възел „Петолъчката“ отне живота на трима души, а десетки пострадаха. Февруари 2014 г. - в цех 130 на Завод 4 на оръжейния комплекс на „Арсенал“ край Мъглиж избухва взрив. Загива работещ в завода мъж. Последният инцидент в заводи за обезвреждане на боеприпаси беше през август. Тогава при серия от взривове във военния завод „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ в Костенец пострадаха десет души .

 

Въпросът, който остава е, дали подобни трагични инциденти е гарантирано, че няма да се случат отново. Вътрешният министър защити контрола на служба КОС, който бил достатъчен.

 

Големите заводи, снабдени с последна дума на техниката в обезвреждането са: „Арсенал” в Казанлък и Вазовските заводи в Сопот. И там хората не крият, че условията не са добри.

 

В регистъра за рискови производства и дейност на Главна инспекция по труда са идентифицирани 21 предприятия за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси. От тези предприятия в 7 се извършва утилизация на боеприпаси. Най-честите нарушения, установени в тях са: Липса на правоспособност на някои работници. Нарушения, свързани със съхранението на взривните материал и Неосигурен нормален достъп до аварийните изходи.