Подходящите животни се определят не от породата, а чрез специализирани тестове

Няма порода куче, която да не може да бъде терапевт, каза в интервю за БТА Мария Бакърджиева - зоотерапевт, президент на Асоциацията на зоотерапевти "Карисия" - Испания, която от три години работи в Барселона по създаването на кучета терапевти.

 

Мария разработва програми за зоотерапия, прилагани при деца с аутизъм, при хора с психически заболявания и депресия, при непълнолетни майки и жертви на домашно насилие, при възрастни хора от специализирани институции и с церебрална парализа, при хора със забавено интелектуално развитие, емигранти и затворници.

 

"Подходящите животни се определят не от породата, а чрез специализирани тестове, които оценяват характера им и дали са подходящи за конкретния колектив", разказа Бакърджиева. По думите й в европейската култура черният цвят не е добре приет и това трябва да се има предвид при работа на животните с определени колективи.

 

"В Испания търсенето на животни терапевти не е нещо ново. Много ми се иска да вярвам, че подобна работа е възможна и в България. Мотивирана съм да го направя", каза Мария, с уговорката, че не се е срещала с пазара на труда и държавната администрация у нас. Според нея няма кучета, които не могат никога да бъдат терапевти. Има само такива, които собственото ни възприятие не допуска да бъдат терапевти, каза тя.

 

Мария е живяла в Белгия, била е на отговорни постове в големи компании в Испания, включително във футболния клуб "Барселона", но детската й мечта се сбъдва, след като започва да обучава кучета терапевти. Самата тя отглежда две кучета - померани.

 

В България няма организация или център за обучение на кучета терапевти в помощ на хора в социална изолация, с физически или психически проблеми, с подобна дейност у нас се занимава "Очи на четири лапи", която обаче подготвя само кучета асистенти за незрящи хора, коментира Бакърджиева, която е управител на испанската школа DaDog.

 

"За да стане добър терапевт, е желателно работата с кучето да започне, когато то е на около година и два месеца", разказва тя. По думите й не се използват животни над 7 години. За да има успех работата на обучителите, те трябва да са добре подготвени, а също и да могат да работят в екип с психолог, педагог и физиотерапевт, смята Мария. Трябва да могат да се адаптират, да имат опит с различни животни и желание да работят с хора, допълва тя.

 

Според нея награда за терапевта е положителната промяна при пациентите, както и оценката на близките им. По думите й резултатите от терапията с кучета е трудно да бъдат изследвани академично. "Аз лично вярвам, че това е по-успешно от саденето на домати", коментира Мария Бакърджиева.