Преслава Мръвкова за предизвикателството да помага на таланти в X Factor

Тя става известна именно с участието си в музикален формат – Music Idol, където беше един от най-сериозните претенденти. Днес, натрупала сериозен музикален опит зад гърба си, тя се присъединява към екипа музикални педагози в X Factor. Представяме Преслава Мръвкова.

Преди да излезе на голямата музикална сцена, завършва специалност Пиано, Тонрежисура и Поп и джаз пеене, като защитава и магистърска степен по Музикална педагогика. Насочва всичките си усилия към голямата си мечта – да преподава музика. Успоредно с това обаче не спира да пее на клубна сцена, да участва в конкурси и благотворителни концерти. Музикалните й пътувания я отвеждат в Англия, Германия, Чехия, Македония и Холандия. Първият ѝ сингъл „Рискувам с теб” е изпълнен в дует с македонската поп звезда Боян Стойков. Следва конкурсната „Ти си до мен”, написаната от нея Feel Better, а последният ѝ проект, по аранжимент на Мага, е кавър на популярната „Повей ветре” със съвременно звучене. Преслава спонсорира клипа към парчето съвсем сама, като затвърждава имиджа си на артист, който цени свободата и личното творчество.    

В X Factor работи с „най-добрата група” 25 +. Казва, че е огромен плюс да работиш с хора, които са изградени характери и имат собствени идеи за това какво и как трябва да се случи. За талантливата певица това е много вдъхновяващо. Самата Преслава е преподавала пеене и пиано, не само на деца, но и на хора на възраст над 35 години, които тепърва навлизат в музиката. Това е доказателство, че никога не е късно да последваш мечтите си. Също както тя никога не е спирала да преследва своите.           

Ти самата си била част от музикален формат – участвала си в Music Idol. Какво дават подобни музикални формати на младите таланти?

Лично за мен беше трамплин към по-голяма увереност, опит и безценни познанства. И много емоция.

Предпочиташ да работиш на сцената или зад нея? Каква е тръпката и в двата случая?

И двете страни ми носят удовлетворение. Когато съм на сцена, се концентрирам върху своето изпълнение, сега преживявам емоциите на всички.

Разкажи ни в какво точно се състои работата ти с младите таланти?

Най-важно за мен е да бъдат спокойни. Следва разпяване и конкретна работа върху песента, която аз и екипът сме избрали.

Би ли записала дует с човек, на когото си преподавала?

О, да (смее се).

Какво би посъветвала участниците? Имаш ли си свой фаворит?

Съветвам ги да са положителни и дисциплинирани. Имам фаворит, който обаче засега ще запазя в тайна.

Кой е човекът, от когото си научилa най-много за музиката?

Бях много малка, когато леля ми ме научи на първите песни. Постепенно и благодарение на много личности започнах да изграждам себе си в музиката.