Преференциите са нашият инструмент да противодействаме на предварително подготвени сметки

Преференцията дава възможности за пренареждане на кандидатите за народни представители според личните ни предпочитания. При определени условия може дори последният в една партийна листа да измести водача

Още по темата

  

Отляво на бюлетината е списъкът с партиите и коалициите, а номерата в кръгчетата отдясно, съответстват на кандидатите от партийните листи. 

 

За да заработи преференцията, трябва минимум 7% от гласувалите за дадена партия в даден избирателен район да са отбелязали един и същ кандидат.  

 

Тогава, дори да е 32-ри последен, ако между него и водача никой не е събрал 7%, то напълно възможно е от 32-ри, той да измести втория и да се нареди след водача. 

 

Изместването на номер едно в листата е малко-вероятна, но математически решима задача. Условието е преференцията да се ползва масово, защото всяка бюлетина без отбелязан кандидат се брои в полза на водача - даже и никой да не го е предпочел, ако 93% от бюлетините са без преференции, водачът автоматично получава 93% бонус. 

 

Едва ли всички ще упражнят правото си на преференция. Факт е обаче, че колкото повече хора го направят, толкова по-възможно ще е пренареждането на листите. Възможно е например 32-рият кандидат да събере 35% от предпочитанията. Ако първият е събрал 30%, тогава решаващ ще бъде броят на бюлетините без преференции. 

 

Преференциите са и нашият инструмент да противодействаме на предварително подготвени сметки