Студентските им книжки са събрани за заверка и не са върнати

Към момента в Централната избирателна комисия са постъпили три сигнала, съобщи пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. 

 

Един от сигналите е подаден от студенти от УНСС. Те са обяснили пред ЦИК, че студентските им книжки са събрани за заверка и не са върнати. Комисията вероятно ще даде указания на университета по най-бързия начин да върне книжките, а ако не е нанесена заверка, да бъдат издадени уверения, с които младежите да могат да гласуват до края на изборния ден. Според Камелия Нейкова това представлява сериозно нарушение. 

 

Другият сигнал е от избирател от Плевен с увреждания, който иска да гласува с подвижна избирателна кутия, но е пропуснал срока да подаде заявление това. Третият сигнал е свързан с това, че член на СИК и регистриран наблюдател са роднини, но това не представлява нарушение, защото няма такава забрана.

 

За сънародниците ни в Нова Зеландия изборният ден е приключил преди час. От 46 души, заявили желание да гласуват там, правото си на вот са упражнили 41 души. След 8.00 часа обаче изборният ден ще започне в Калифорния. 

 

Има ли нарушения в изборния ден?Към 10.00 часа сигналите в ЦИК за нередности в изборния ден стават все повече. Граждани се оплакаха, че някои от медиите в предизборните си студия пропагандират за определена политическа сила. Нова телевизия не е сред тези медии.

 

Друг сигнал е за политическа сила, която в обучителна кампания на собствения си сайт за това как трябва да гласуваме, зачертава номера на своята партия.

 

На информационен сайт пък е публикувано социологическо проучване с данни кой за кого е гласувал, което също е нередност. Други сигнали са свързани с наблюдатели без табелки в конкретна избирателна секции.