Николай Дойнов, Ани Салич и Яна Пенкин разказаха за обиколката си из страната

"Аз се опасявам, че вече хората нямат никакво отношение към това кой ги управлява, защо се взимат някакви решения, какво се случва в държавата. Държавността в България и обикновения, всекидневният живот на хората са две много различни неща, което е ужасно". Това заяви в предаването „Събуди се” водещият Николай Дойнов.

 

Водещите на Новините Ани Салич и Николай Дойнов и телевизионният продуцент Яна Пенкин разказаха в студиото за впечатленията си от своята предизборна обиколка седмица преди вота. В последните дни те прекосиха страната от „Аспарухово” до Мизия, за да покажат България извън жълтите павета,  какво вълнува хората и вярват ли те на обещанията на политиците.

 

„Когато човек пътува една седмица из България, особено из тъжни места като Горни Лом, където никой почти не работи, 90% от хората вече не живеят там, десетки къщи са затворени, улиците са разбити, когато вижда физиономии, в които няма никакъв живец,  тогава толкова бързо отрезнява от всичките си надежди”, каза Дойнов.

 

"Докато търсим кой е виновен за наводненията на едно, второ или трето място, ще избухне следващата трагедия", смята Дойнов. "Страшната трагедия на хората е пряко свързана с това, което се случва днес, с изборите и това, което не им се е случвало десетилетия наред. Хората вече са научават в България да живеят въпреки тези, които управляват държавата", добави той. Той е убеден, че избирателната активност ще бъде много близка до това, което сме свикнали да виждаме през последните години.

 

Общото между хората във Варна, Аспарухово, Добрич, Разград, селата в Старозагорско и Горни Лом е, че искат държавата да си свърши работата, да се погрижи правилата да се спазват. Хората искат три неща:  работа за младите, държавата да влезе в своята длъжност и образование. Хората искат едно стабилно управление по-дълго време, те не искат отново предсрочни избори, обясни продуцентът Яна Пенкин. Според нея вероятно избирателната активност ще е около 50%. Политиците трябва да имат усещането, че ролята им е важна. Трябват ни хора с чувство за мисия, убедена е тя. 

 

"Ние всички знаем, че има места, където се работи не по правилата и това застрашава човешки животи. Втрещи ме срещата лице в лице с хора, които знаят, че не работят по правилата, всеки ден отиват на работа, знаейки че може да не се върнат и за тях това е нормално. За тях това е било неизбежно, било е единствен избор, сега това е нормално и начин на живот", разказа тя.

 

Хората искат държавата да стигне до тях, до техния дом, каза от своя страна Ани Салич, която се надява на тези избори активността да е малко по-висока.

 

От всички срещи през последната една седмица тя признава, че никога няма да забрави очите на майката на Михаил, един от 15-те загинали при тежкия инцидент в Горни Лом. „Тази жена е била на портала на завода, когато синът й е бил изпепелил, тя не говореше, тя само гледаше, няма да ги забравя тези очи, не знам как ще продължат да живеят тези, които са виновни”, сподели Ани Салич.