Мнозина посрещнаха с изненада отказа на Върховния съд да разгледа жалбите

Върховният съд в Съединените щати разреши еднополовите бракове в пет щата. Най-висшата съдебна инстанция отказа да разгледа обжалванията на разрешените гей бракове. Така хомосексуалните ще могат да създават официално семейство в щатите Вирджиния, Оклахома, Юта, Уисконсин и Индиана. 

 

Мнозина посрещнаха с изненада отказа на Върховния съд да разгледа жалбите. Повечето юристи очакваха съдът да се занимае с този въпрос от национално значение, който се отнася до конституционното гарантиране на равните права. В щатите, където властите бяха поискали да се удължи забраната върху браковете между хора от един пол, решението беше посрещнато с одобрение.

 

Това е резултатът, за който се надявахме, за който се борихме и който изисква Конституцията. Днешното решение ще промени в положителна посока живота на хиляди двойки, на техните деца и семейства”, каза главният прокурор на Виджиния Марк Херинг.

 

Броени часове след решението на Върховния съд гей двойки се втурнаха към кметства и съдилища, за да сключат дългоочаквания брак.

 

„Това се случи много по-бързо, отколкото очаквах. Родена съм във Вирджиния и си мислех, че ще бъдем последни, но сега съм силно развълнувана, че родният ми щат взе това решение”, обясни Доун Търтън, жител на Вирджиния.

 

През последните години тенденцията е към либерализация на семейното законодателство и изравняване на гражданските права на всички хора. Преди около година Върховният съд реши да премахне ключова част от федералния закон, която дефинира брака като съюз между мъж и жена. През 2004 Масачузетс стана първият щат, който позволи еднополовите бракове. В момента те са разрешени в 24 щата, но се очаква съвсем скоро да станат 30.