Междувременно природозащитници са загрижени за съдбата на кучето на медицинската сестра

Още по темата

Смъртоносният вирус Ебола продължава да се разраства. Испания вече изследва около 50 души по подозрение, че може да са се заразили с Ебола. Заради заразената медицинска сестра лекари поискаха оставката на министъра на здравеопазването. Според тях съкращенията в бюджета на лечебните заведения води до по-нисък стандарт на работа в болниците.

 

Вече петима са под карантина - сестрата Тереса Ромеро, съпругът й и още трима души. Последният беше изолиран снощи с висока температура и главоболие. Първият случай на заразяване извън Африка предизвика паника сред съседите на Тереса Ромеро. Някои от тях се обадили на телефоните за спешна помощ, за да питат как да предпазят децата си или могат ли да ползват асансьора в сградата, където е живяла жената. 

 

Премиерът Рахой говори за проблема в парламента: "Това е зараза, която не се предава лесно. Трябва да има пряк контакт с болен от Ебола, който е в напреднала фаза на болестта. Необходимо е внимание, но преди всичко трябва да запазим спокойствие. Гражданите ще бъдат информирани за всяко важно развитие по случая".

 

Същевременно пред дома на Тереса Ромеро имаше протест на любители на животните. Те се опитаха да спрат екипите от биологична защита. Протестиращите са загрижени за съдбата на кучето на медицинската сестра.

 

Във връзка с испанския случай Световната здравна организация предупреди, че най-вероятно още медицински лица ще се заразят с Ебола. Според вирусолози дори най-малката грешка може да доведе до заразяване. Много от болниците, дори в развитите страни, не са подготвени да третират случаи на Ебола.