Правителството обаче заяви, че "не дължи обяснение" на Москва

Русия обвини България в "предателство". Причината - обявеното намерение България да замени руските си изтребители с американски. Служебният кабинет в София реагира остро на руските обвинения, като заяви, че няма да обяснява решенията си на чужди страни. 
   
„Някой си Шаламанов убеди премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия за използвани "Орли" - това е точния превод на написаното от руския вицепремиер Дмитрий Рогозин в Туитър. 
 
"Някой си Шаламанов" е българския министър на отбраната, а под "използвани орли" Рогозин има предвид изтребители Ф-15, които са сред вариантите за замяна на руските бойни самолети на въоръжение у нас. Изказването на Рогозин, който освен вицепремиер е и шеф на руската отбранителна индустрия, беше определено от България като намеса във вътрешните работи. 
 
"Доколкото разбирам обвиненията, които са отправени към България, е, че тя е проявила агресия, проявявайки нелоялност към нея. Тоест това е скрит комплимент, че сме защитили българския национален интерес, макар това да не е било приятно на някого", посочи правосъдният министър Христо Иванов.
 
Малко по-късно, от министъра на външните работа дойде официалното становище на правителството, а именно: 
 
"Република България е член на Европейския съюз и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин е напълно неприемлив."
 
Окончателно решение България да замени руските изтребители с американски няма. Тъй като договорът за нов тип многоцелеви изтребители ще е за над 100 млн. лева, по закон за сключването му ще трябва санкция на парламента.