За разпределението на мандатите влияе и вотът от чужбина, обясниха от ЦИК

Централната избирателна комисия е почти готова с окончателните резултати от изборите. Още преди те да са факт обаче започна да се поражда напрежение в обществото.

 

Жители от област Кюстендил изминаха 70 километра от Дупница до София, за да покажат недоволството си от това, че Александър Методиев може да стане народен представител. С над 860 гласа за ДПС в областта известният като Бат Сали най-вероятно ще бъде депутат и в 43-то народно събрание. Протестът подкрепиха местни организации на ГЕРБ и кметовете на Кюстендил и Дупница.

 

Искаме справедлив закон,  който легитимира избирателите”, заявиха някои от протестиращите. Оказва се обаче, че според метода на изчисление е съвсем възможно в парламента да влязат депутати от партии, за които са гласували по места и под хиляда души. Такъв е примерът именно с Бат Сали в Кюстендилско.

 

Там от ГЕРБ, БСП, ДПС и България без цензура най-вероятно ще влязат по един кандидат, независимо, че има голяма разлика в гласовете. За изчислението на мандатите има голямо значение и разпределянето на вота от чужбина.

 

Гласовете от чужбина се събират към гласовете на национално ниво и определят мандатите на национално ниво за всяка една от политическите сили, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

 

Така независимо, че ГЕРБ в Кюстендил са взели над 20 хиляди гласа,  вторият в листата им Емил Гущеров едва ли  ще стане депутат. Заради преразпределението на гласовете в депутатските  кресла има вероятност да не седнат още Румен Петков от АБВ, Весела Лечева и Антон Кутев от БСП, както и Тотю Младенов от ГЕРБ.

 

По неофициални данни към момента ГЕРБ ще вземат 84 мандата, БСП-Лява България - 39 , ДПС - 38, Реформаторския блок- 23, Патриотичния фронт - 19, България без цензура - 15, а Атака и АБВ - по 11. Дали това разпределение ще се запази ще стане ясно когато излязат окончателните данни от изборите. Утре е последният срок това да се случи.