До края на седмицата ще станат ясни имената на депутатите

Стана ясно разпределението на мандатите на осемте партии, които влизат в парламента.

 

От ЦИК съобщиха, че ГЕРБ имат 84 депутати, БСП - 39, ДПС - 38, Реформаторският блок - 23, Патриотичен фронт - 19, "България без цензура" - 15, Атака - 11, АБВ - 11. Кои ще са новите 240 народни представители ще стане ясно в края на седмицата, когато бъде обявен и преференциалният вот.

 

Около един от кандидатите за пореден ден расте напрежението. И днес хората от област Кюстендил организираха протест срещувъзможността Александър Методиев, известен като Бат Сали да влезе в парламента като водач на листата на ДПС в областта. В сряда местни хора изминаха 70 км до София, за да протестират през ЦИК, а днес те излязоха по улиците в областния център.

 

В Кюстендил за ДПС са гласували едва 1,5%, което ги нарежда на осмо място, но преразпределянето на гласовете от чужбина може да направи Александър Методиев от Самоков депутат именно от този район. Хората  настояват за ново преброяване на гласовете. От днес в Кюстендил тръгна и подписка срещу Бат Сали.

 

Пред Нова телевизия водачът на листата на БСП-Лява България в Кюстендил Мая Манолова призова Александър Методиев да се откаже от депутатското си място, за да се запази етническия мир. От Реформаторския блок заявиха, че ще пуснат жалба до ЦИК. ГЕРБ още вчера подкрепиха протеста на хората от Кюстендил. 

 

Репортери: Екатерина Николова и Мария Димитрова. 

 

Още по темата вижте в централната емисия на Нова телевизия.