ЦИК официално оповести резултатите след проведените предсрочни парламентарни избори

ЦИК обяви коя партия колко депутати ще има. Остава големият въпрос - кой ще направи правителство и кой ще го подкрепи.

 

Вече е сигурно - в 43-тото народно събрание с 84 депутати ще бъдат ГЕРБ. С разлика само от един народен представител ще бъдат БСП и ДПС. Четвърти са Реформаторският блок с 23 места. Патриотичният фронт ще имат 19 депутати. „България без цензура” ще са с 15 кресла за народните си представители. „Атака” и АБВ ще имат съответно по 11 представители в парламента.  С най-голям брой недействителни бюлетини са ДПС – над 15 хиляди.

 

„Все още много избиратели бъркат преференциалния с партийния вот и имаме недействителен вот, ако партийният глас е нанесен на този за преференциалния”, коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

 

За нападателя на Ахмед Доган – Октай Енимехмедов и другите двама независими са гласували 0,01%. Още преди да бъде сформиран парламентът, кандидати вече се отказват от депутатските си места. Доброволците да освободят креслата са трима души от ГЕРБ - избрани с преференция. Синдромът 15/15 на предпочитания вот размести 10 листи на партията победител – ГЕРБ.

 

И докато едни сами се отказват, срещу други бъдещи депутати расте напрежението. Жители на област Кюстендил отново излязоха на протест срещу Александър Методиев, по известен като Бат Сали, който влиза в парламента след 860 гласа за ДПС в областта.

 

Срещу депутатското място на Бат Сали застанаха и политиците. Пред Нова Мая Манолова от БСП, която беше и водач на листата на левицата в Кюстендил, призова Александър Методиев да се откаже от мястото си в парламента. От Реформаторския блок се заканиха да внесат жалба в ЦИК, а от местните структури на ГЕРБ вече подкрепиха протеста на кюстендилци.

 

Кои ще са новите 240 ще стане ясно в края на седмицата, когато бъдат обявени и резултатите от преференциалния вот. И след като кандидатите, които влизат от два района посочат от кой ще заемат мястото, което им се полага.