Те получават защита срещу наказателно преследване от момента, в който ЦИК ги обяви за избрани

И Новите 240 ще бъдат имунизирани срещу правосъдие. Те получават защита срещу наказателно преследване от момента, в който ЦИК ги обяви за избрани.

 

Най-често им завиждат за славата, колите, плаващото работно време и за здравословното хранене, но депутатите имат и имунитет. Колко от новите 240 ще ползват чадъра на имунитета, ще е ясно, когато ЦИК обяви окончателният списък с имената им. Но от пръв поглед се вижда, че той със сигурност ще важи за двама небезизвестни водачи на листи.

 

Цветан Цветанов е подсъдим по три дела, заведени от прокуратурата, и по едно "частно" - за клевета. В кариерата си на вътрешен министър беше обществен враг за всички, които спъват процеси. В битието си на подсъдим - понякога не се явява. А призовкарите не могат да го намерят.

 

Другият е Волен Сидеров. Той е подсъдим за хулиганство в самолета София-Варна. Докато нямаше имунитет, той все имаше процедурни оправдания да липсва в съдебната зала.

 

Без да е един от новите 240, и Сергей Станишев е със спряно дело заради имунитет - неговият европейски, от Европарламента. Процесът за загубени секретни документи по сигнал на "будния гражданин" Алексей Петров спря, преди да е започнал.

 

Докато главният прокурор все пак има големи шансове да види Цветанов и Сидеров в съдебна зала като им поиска имунитета от новия парламент, със Станишев процедурата е доста тромава.

 

За сметка на това отпадат имунитетите на неуспели кандидат-депутати, например Октай Енимехмедов, който насочи пистолет срещу Доган и Марта Георгиева от реформаторите, която рисува по паметника на Съветската армия. Имунитет ще имат някои, срещу които в прокуратурата има сигнали, но няма разследвания и дела.