Може да се окаже, че здравният министър ще плати за медикаментите от джоба си

Здравното министерство започва да договаря 40 хиляди ваксини, които трябва да стигнат за всички деца до края на годината. Може да се окаже обаче, че здравният министър ще плаща медикаментите от джоба си. 
 
Радослава Величкова добре знае какво е да имаш нужда от ваксина за бебето си и да няма. Когато е на 4 месеца, на детето й трябва да му бъде поставена ваксина. В крайна сметка се получава забавяне заради Здравната каса. След 2 месеца чакане малката Вяра получава ваксината, която държавата отдавна е трябвало да плати и осигури. Проблемът обаче отново е на дневен ред и то с пълна сила. 
 
С 6-валентната ваксина трябваше да бъдат имунизирани всички бебета, родени след 1-ви юни тази година. Заради провалена обществена поръчка на здравното министерство обаче ваксината така и не се появи, но не без последствия.
 
„Вместо едно, боцканията за едно и същи бебе стават две. Това означава, че бебето плаче два пъти и в един месец трябва да го извикам два пъти за консултация, защото се получава, че на два-три месеца трябва да получи за една и съща консултация боцкания на три места”, обясни пред екипа ни д-р Виолета Христова.

Още по темата

 
Здравното министерство обеща да реши проблема. „Ще направим чудо, ако трябва, за да има ваксини”, гарантира здравният министър Мирослав Ненков.
 
След като фирмата-производител не е осигурила ваксините, ведомството вече търси друг доставчик. Фирмата-производител обаче завежда дело, като така оставя здравното министерство с вързани ръце. Министър Ненков беше категоричен, че договарянето на 40 000 ваксини ще се случи до края на годината. Дори това да му коства 15 000 лева персонална глоба.
 
„Аз имам един потребителски кредит. Ако има такова дело, ще изтегля друг потребителски кредит, за да платя глобата”, заяви министърът.
 
Все още не е ясно кога тези 40 000 ваксини ще стигнат до лекарските практики. За Радослава изходът от ситуацията е един – родителите сами да си платят ваксината.
 
Решението на казуса очакваме до дни.
 
Повече гледайте във видеото.