Втори британец също показва симптоми на смъртоносната заразна болест

Британец с подозрения за Ебола е починал в Македония, съобщи представител на македонското правителство. 

 

Англичанинът е починал в Инфекциозната болница в Скопие. Той е бил гост на хотел „Супер Осем”, който беше напълно отцепен тази вечер от полицаи и здравни работници в специално облекло.  Всички гости на хотела ще бъдат прегледани за симптоми на Ебола. Македонският вестник "Дневник" пише, че втори англичанин, който е придружавал починалия, е в клиника със симптоми на болестта. Най-малко 48 часа обаче ще са необходими, за да се разбере дали смъртният случай е настъпил в резултат на Ебола. Пробите ще бъдат изпратени във Франкфурт.

 

„Може да се окаже друга хеморагична треска, която е протекла бързо и пациентът е починал. А може да се окаже и Ебола, засега не знаем”, коментира здравният експерт д-р Йованка Костовска.

 

Властите отново повториха, че болестта не се предава толкова лесно. Заразата се предава при пряк контакт с човек, който вече има симптоми на болестта. „Може пациентът да е бил в контакт с други хора. С гости на хотела. Тези хора ще бъдат проверени, ако получим резултат, че е нещо опасно. Ще определим къде е бил точно този човек всеки ден и с кого е контактувал”, допълни тя.

 

Британското външно министерство обяви, че е уведомено за случая и започва свое разследване. Междувременно в Сърбия обявиха, че наблюдават 708 души със съмнения за Ебола. Министерство на здравеопазването твърди, че няма данни за случай на болестта, но се следват  предписанията на Световната здравна организация. Наблюдаваните не са в болници, а по домовете си. Разпоредено им е при симптоми на заболяването незабавно да се свържат с лекар. Според медиите 92-ма от тях наскоро са пътували в чужбина. Не се уточнява на никакъв принцип са подбрани хората, които са под наблюдение.

 

Смъртността от Ебола е около 60-70 процента.  До момента няма официално разработено лекарство срещу заразната болест.

 

Повече гледайте във видеото.