Засега позицията на БСП е, че няма да участва в общо правителство с ГЕРБ

Минути след 19 ч. приключи националният съвет на БСП. Изключително критичен е бил тонът по време на обсъждането на ниските изборни резултати на левицата
 
В началото на следващата седмица ще има преговори между БСП и ГЕРБ. Те ще бъдат водени от Янаки Стоилов, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов. Засега обаче позицията на БСП е, че няма да участва в общо правителство с ГЕРБ, а ще бъде опозиция.
 
„Най-глупаво е да се самоизбием като партия. Винаги е имало такива рефлекси в БСП, след загуба особено. Пред страната се очертават три перспективи - или дясна коалиция, начело с победителя, или голяма коалиция, или предсрочни избори”, коментира Сергей Станишев. 
 
Според Кристиян Вигенин провеждането на нови избори е най-лошота опция и призова БСП да изчака с какво предложение ще излязат от ГЕРБ.
 
От своя страна, Георги Кадиев поиска пълна оставка на изпълнителното бюро като „морален акт” и оставка на националния съвет.
 
Промени в изпълнителното бюро със сигурност ще има, но те ще станат факт, след като бъде сформирана новата парламентарна група на „БСП - Лява България”.