Да навършиш 100 г. в деня на изборите

Новите депутати трябва да се обединят и да съставят правителство, което да  осигури условия за работа на младите. Този съветът за дълголетие на политиците отправя от Казанлък столетникът Пеньо Ганарев. Той навърши своя един век точно в деня на изборите 5 октомври.

 

Пеньо Ганарев се буди като по часовник всяка сутрин в 8.00 часа. И пак като по часовник спазва дневния си режим. От ритъма, с който живее, откакто е пенсионер, може да го извадят само дни като рождените и изборите. Стотният си юбилей отпразнува с гласуване за нов парламент

 

Дядо Пеньо следи отблизо политиката. Може да обобщи с едно изречение имена, бележещи цял исторически етап, но трудно избира любимците си. 

 

При отсяването на личните спомени обаче, столетникът категорично се връща в младостта си. За да стигне дотук, той споделя, че винаги е спазвал урокът, научен в първи клас.

 

"Още тогава учителят ни учеше - момчета, да не пушите, да не пиете, да правите повече разходки”, споделя дядо Пеньо.

 

През стоте си години той съвсем не минава като на разходка. Бил е интерниран за антифашистка дейност, после фронтовак във Втората световна война. Не е спирал да работи. Работата, според него, е и най-важното нещо, за което трябва да  мислят политиците днес. 

 

И ако личната му рецепта за дълголетие е мярката във всичко, тази за успешно управление, според него, започва с думата обединение.

 

Репортер: Екатерина Костова