Пред изпитание ли са отношенията България-Русия - коментират експерти в "Събуди се"

Отношенията България – Русия пред изпитание. Опитва ли се големият брат да се меси във вътрешната политика на страната ни - тази тема бе и във фокуса на предаването "Събуди се".

Още по темата

 
„След като колективната система на НАТО, от която България е част, е припознала, че в момента има повишена опасност и Русия е заплаха, ние не можем да дефинираме дали Русия е заплаха или не, само на територията на България”, обясни Илиян Василев – енергиен експерт и бивш посланик на България в Русия. По негови думи, вицепремиерът на Русия – Рогозин, е едно от остриетата на пропагандната война в тази страна срещу България. Василев бе категоричен, че в усещането на руската политика спрямо България е била нагласата, че влизайки в ЕС и НАТО, тя ще съхрани отношенията си с Русия.
 
„За тази цел беше направен енергийният шлем. Той беше гаранцията, че България ще остане привързана към Русия и Русия ще може да осъществява своето влияние и да постига своите резултатите. Тази гаранция обаче вече не работи”, допълни експертът.
 
Според политолога Мария Пиргова България нямала интерес да наврежда на отношенията си с Русия. 
 
„Не смятам, че ние трябва да даваме оценка каква е Русия, дали Путин е демократ или не. Това е една тенденция, която поде президентът Плевнелиев и която стана линия на служебното правителство. Не смятам, че един пост в Туитър трябва да се коментира с декларация от нашето външно министерство”, заяви Мария Пиргова и допълни, че според нея това било „инфантилно поведение на нашия външен министър”.
 
Целия разговор по темата гледайте във видеото.