Той пробяга класическата дистанция на 42.195 км за 2:19:06 ч.

Повече от 1500 души бягаха в 31-вото издание на традиционния Софийски маратон. Състезатели от 34 страни стартираха в 4 дистанции, включително и класическите маратонски 42 километра 195 метра.  

 

Най-добрите български маратонци бягаха рамо до рамо със спортисти от Кения, Етиопия и Мароко. Заради състезанието центърът на София беше блокиран до 4 следобед, но задръствания и изнервени шофьори нямаше. 

 

Победител при мъжете стана Едуин Кипчумба от Кения с време 2:19:06 ч., а при жените – Зерифе Боку от Етиопия, която завърши с време 2:40:53 ч.

 

Преди 17 години Кирил Каменов застава на старта на маратона, но така и не стига до финала. Днес българското копие на актьора Вин Дизел живее и работи в Германия. Спортува усърдно и се чувства готов за предизвикателството. Той участва в старта на 20 километра. В масовата надпревара тичаха хора от всички възрасти. 

 

Сирената отбеляза началото общо 4 пъти. На първа линия в маратонското бягане на 42 километра се включиха и най-атрактивните участници от Кения и Етиопия, а българският Вин Дизел изпълни своята цел и стигна до финала на софийския маратон.

 

Двамата получиха чек за 5000 лв. от генералния спонсор и луксозен велосипед. Втори и трети при мъжете на 42.195 км станаха съответно Тауфик Ел Бархуми от Мароко и Стенли Тарус от Кения. При жените втора стана Росина Кибоно от Етиопия, а трета – Тунде Сабо от Унгария.

 

31-ят Маратон на София привлече многобройна публика като специално за зрителите беше изградена трибуна на старта. Организаторите осигуриха атрактивно трасе за състезателите, преминаващо през емблематични за столицата културни, исторически и туристически обекти. През цялото време зрителите можеха да наблюдават движението на състезателите по трасето на голям екран.