Досега бомбардировките се повеждат от самолети, излетели от американски самолетоносачи или от летища

Турция се съгласи да предостави военните си бази за борба с джихадистите от „Ислямска държава”. Самолетите на коалицията, която бомбардира ислямистите вече ще излитат от намиращата се в Южна Турция база „Инджирлик”.

 

Досега бомбардировките се повеждат от самолети, излетели от американски самолетоносачи или от летища в района на Персийския залив. Решението на Турция да облекчи работата на водената от Съединените щати коалиция беше обявено от съветника на Барак Обама по въпросите на сигурността.

 

"Те казаха, че коалицията може да използва техните бази за операции в Сирия и Ирак. Това е нов ангажимент на Турция и ние го приветстваме", заяви Сюзън Райс, съветник по сигурността.

 

Въпреки бомбардировките „Ислямска държава” не отстъпва от редица ключови позиции. Според американската армия офанзивата на ислямистите е стигнала на 25 километра от летището на Багдад. Иракското правителство предупреди, че фокусът на бомбардировки в Северна Сирия дава на ислямистите възможността да се прегрупират в други райони. Провинция Анбар, западно от столицата Багдад, е заплашена от завземане от джихадистите.