Необходима е политическа, финансова и социална стабилност в държавата, смята той

„Позициите на срещата ни с ГЕРБ бяха заявени категорично, ясно и аргументирано. Разговорите бяха конструктивни и с висока степен на откровеност. Необходима е политическа, финансова и социална стабилност. Всеки, който би пренебрегнал важността на тези три измерения, е изправен пред риска да не реши нито един от проблемите. Решенията се постигат със справедлива и отговорна държава”, заяви представителя на БСП Янаки Стоилов.

 

Той допълни, че според левицата нови предсрочни избори в този момент не са добро решение на политическата криза. „12-те линии на БСП не са разделителни, те съдържат точки на съприкосновение, които отразяват реалните потребности на държавата. Нямат за цел да поставят разделения между партиите”, допълни Стоилов.

 

„Искаме балансиране на енергийния сектор, но не чрез ново увеличение на цените на електроенергията. В България няма реален пазар на тази енергия. Не трябва да се прибягва до ново увеличение на цените на електроенергията. В компетентността на регулатора е обаче той да вземе решение по въпроса”, категоричен бе Стоилов.

 

По казуса „КТБ” той призова квесторите на БНБ максимално бързо да бъде представена реална картина на състоянието на банката и да бъдат посочени отговорните за състоянието ѝ. Той също така изрази позицията на БСП, че гарантираните влогове на гражданите трябва да бъдат изплатени. „Ние предлагаме след съответни законови промени да се избере ново ръководство на БНБ, не само нов управител, а изцяло променен УС. Всички, които са в този състав до известна степен носят отговорност за проблемите в банката и в сектора като цяло”, категоричен бе той.

 

Проблемът на кабинета "Орешарски" бе не в експертната му форма, а в начина, по който функционираше това правителство. И тук не бива да се допуска повторение в новия кабинет", добави Стоилов.

 

Целия коментар на представителя на левицата гледайте във видеото.