Той е последен писък на технологиите и пресъздава куп реални ситуации

35% ръст на въздушния трафик над България само за пет месеца. Драстичното увеличение налага спешна нужда от нови ръководители на полети, които да поемат управлението на трафика. Търсенето вече е в разгара си. Всеки преминал подбора ще се обучава на един от най-новите тренажори в Европа.


От РДВ ни представят най-новия и модерен 3D симулатор. Тук бъдещите обучаеми ръководител-полети ще тренират своите сбособности. Залата имитира контролната кула на летище София.


Колкото важна е работата на пилотите, толкова ключова е и тази на ръководител-полетите. Те са невидимата част от полета, очите на пилота, но от земята. Направляват екипажите за по-бързото и  безопасно летене.


„Отговорността е огромна! Ако капитанът на полета отговаря за живота на пътниците, то ръководител-полети отговаря за живота и здравето на абсолютно всики самолети, които са неговата честота - 12-16 самолета! Той има за задачата да осигури най-добрата траектория на всеки един самолет, което задължително носи спестявания на полетно време и вредните емисии”, обяснява Петър Данаилов, директор на районен център „Обслужване на въздушното движение”.


Ръководителите на полети реагират при всяка заплаха във въздуха или на земята. За да са подготвени обаче, минават през симулатор. Той пресъздава реални ситуации.


„Ние можем да пресъздадем съвсем реално всички видове откази, започвайки от загуба на радиовръзка, стигайки до възможно най-сложните и опасни - това са загуба на двигател, експлозия, пожари, които до този момент не бяхме в състояние да тренираме!”, твърди Цеко Къкренски, ръководител „Авиационен учебен център” - РВД-София.


Новият тренажор е последен писък на технологиите. България е една от първите в Европа, която го притежава.


„Чисто визуално можем да пресъздадем абсолютно всички метеорологични явления, започвайки от лек дъжд, свършвайки до градушка, сняг, мощен снеговалеж, почистване”, добавя Цеко Къкренски.


Симулаторът е толкова близък до реалността, че дори преминава от ден към нощ.


„Във всеки един момент, интрукторът, който се занимава с обучението, може да променя драстично условията, в които се намира, като по този начин да се поставя всеки един кандидат под необходимия стрес, за да се видят неговите реакции и адекватно поведение!”, пояснява Къкренски.


3D симулаторът ще заработи на пълни обороти до края на годината и ще тества реакциите на новите кадри.


Ако и вие сте сред тези, които искат новото им работно място да бъде контролната кула на летище София, могат да кандидатстват онлайн на сайта на РВД!


Повече по темата гледайте във видеото.