Хората на Местан заплашиха с нови избори

ГЕРБ не прие протегнатата ръка на ДПС. Хората на Местан пък заплашиха с нови избори.

 

Това беше първият и последният разговор по темата между двете партии. Те имаха единомислие по почти всички приоритети, поставени на масата, и това предизвика недоумението на ДПС защо не са поканени да участват в управлението. От ГЕРБ мотивираха решението си с миналите отношения между двете партии и с това, че „ДПС не са преосмислили кадровите си грешки”. Беше споменато конкретно името на Христо Бисеров. Това на Делян Пеевски не е било обсъждано. 

 

Въпреки че ДПС на практика са единствените, с които ГЕРБ се разбират напълно и почти по всички въпроси, бъдещите мандатоносители все пак отказват да ги поканят в управлението. А причината се оказаха старите рани.

Още по темата

 

„Сега са склонни да ни подкрепят, година и половина по-рано - не бяха”, заяви Румяна Бъчварова, представител на ГЕРБ в разговорите.  

 

„Тогава не бяхме съгласни с авторитарния начин на управление, злоупотребата с власт, особено в МВР”, отвърна Йордан Цонев от ДПС.

 

Той допълни, че Движението ще подкрепи промени, „които не позволяват такава злоупотреба”.

 

„Най-доброто решение е ДПС да получи една пауза от управлението, за да може да започнем да градим нови отношения”, заяви още Румяна Бъчварова. 

 

Условията на ДПС в такъв случай остават същите - подкрепа само за еднопартийно правителство на малцинството или нови избори. 

 

„Не може да подкрепим коалиция на малцинството, защото няма такова политическо животно”, заяви Йордан Цонев. 

 

„Големината на групата е такава, че с 84 депутати няма как да се очаква стабилно управление, а държавата има нужда от стабилно управление”, заяви Цецка Цачева. 

 

Така остава вариантът коалиция. Ако тя е с Патриотичния фронт, ДПС ще гласува против. А дали еднаквите им виждания по повечето политики ще създадат политически прецедент и ДПС ще се превърне в опозиция, която гласува заедно с управляващите - не стана ясно.