Всеки ден 67 ученици в британската столица прихващат вредния навик

Около 1/5 от лондончаните пушат. Това води до 8400  смъртни случая всяка година, а всеки ден 67 ученици в столицата  прихващат този навик, се посочва в доклад, който беше приветстван от здравните работници, но определен като „възмутителен“ от тютюневото лоби.

 

В документа се препоръчва пушенето в лондонските паркове и на някои обществени места като „Трафалгар скуеър“ да бъде забранено. Докладът е бил поръчан от кмета Борис Джонсън като част от стратегията му за борба със заплахите, до които водят пушенето, алкохолът, затлъстяването, липсата на физически упражнения и замърсяването.

 

Същата стратегия „По-добро здраве за Лондон“ може да се приложи към всички британски градове, смята авторът на проучването, бившият заместник-министър на здравеопазването лорд Ара Дарзи, хирург по професия.  „Кметът трябва да използва административните си правомощия, за да направи „Трафалгар скуеър“ и площада пред парламента зони без тютюнев дим“, посочи Дарзи.

 

Ще бъде силно послание, ако традиционният център на нашия град и политическото сърце на страната станат зони без тютюнев дим. Кметът трябва да използва и влиянието си над кралските паркове, за да въведе същата забрана, а местните съвети да приемат аналогични разпоредби за своите открити пространства, изтъква той.

 

Около 40% от Лондон се състои от паркове и открити пространства, което е повече от всяка друга световна столица, отбелязва Ройтерс. Великобритания забрани пушенето на работните места, включително в барове и ресторанти, още през 2007 г.