Президентът очаква достоен и силен старт на следващото управление

Новите 240 тръгват на работа на 27 октомври. След по-малко от 2 седмици трябва да имаме нов парламент. До това заключение се стигна след близо 2 часа преговори между 8-те политически сили и президента. 

 

Плевнелиев насрочи датата на първото заседание на парламента, след консултации с политическите сили. Държавният глава очаква от новите депутати достоен и силен старт. Датата 27-ми не била най-желаната от всички. Повечето формации поискали новият парламент да започне работа възможно най-скоро – на 22-ри октомври. 

 

За някои от партийните лидери престоят при президента беше кратък. Волен Сидеров напусна, след като изтъкна като причина за това фактът, че медиите не са били допуснати на заседанието, а това създавало съмнения за задкулисие.

 

Всички обаче били съгласни, че пред парламента има много неотложни задачи - актуализацията на бюджет 2014 и приемането на финансите за догодина. Спешно се очакват и отговори по казуса КТБ. Преди всичко това обаче, Плевнелиев беше категоричен, че няма да е архитект на следващото управление. При държавния глава ще бъде оценена  и работата на служебния кабинет.

 

Очаква се първото заседание на 43-ото НС по традиция да бъде открито от най-възрастния народен представител - Стефан Данаилов, след което да бъде избрано ново ръководство на парламента. След това президентът трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа партия - ГЕРБ.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.