В бъдеще се очаква да заработи системата за SMS-предупреждение

Службите ни не са достатъчно подготвени за справянето с пожарите в страната. Това е установил одит на Сметната палата. Забележките засягат превенцията от пожари и обхвата на системата за ранно предупреждение. През предходните две години в страната са станали близо 80 000 пожара, от тях над 1000 са в горския фонд. 

 

Емануил Василев е фотограф, а често и доброволец-пожарникар. Той е планинар, роден в Рила. Познава планината като дланта си. Помага при гасенето на многобройните пожари в рила, а междувременно и снима огъня. Често грижата за доброволците е занемарена, разказва Емануил. Осигуряването на доброволците с лични предпазни средства не е достатъчно, се констатира и в доклада на Сметната палата. 

 

Никой не ни подготви. Ние имахме някаква представа как се гаси пожар, но в един момент, когато духна вятър и обърна пушека срещу нас, се наложи да тичам около 100 метра, за да избягам от дима. За малко щях да се задуша”, разказа Емануил.

 

Сметната палата има забележки и към системата за ранно предупреждение. Новите сирени обхващат едва 35% от населението, се казва още в доклада. „Основният проблем е, че е необходим изключително голям финансов ресурс. Разработен е проект на програма за доизграждането на системата за ранно предупреждение на територията на цялата страна. Предстои утвърждаването на такава програма от Министерския съвет. Тя ще е с продължителност  до 2020 година”, заяви инж. Асен Игнатов от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". 

 

В обозримо бъдеще обаче се очаква да заработи системата за SMS-предупреждение при бедствие или авария за хората в близост до произшествието. „Това ще стане възможно благодарение на  клетките на мобилните оператори, които покриват съответния район. Надявам се, че скоро ще се случи”. 

 

Проверката показва също, че само на 7% от горските територии в страната са изградени автоматични системи за откриване и оповестяване при възникване на горски пожари. До 2020 година Изпълнителната агенция по горите ще трябва да изгради цялостна система за ранно откриване на пожарите.   

 

От агенцията обясниха за Нова телевизия, че са запознати с доклада и за първите 9 месеца от тази година са инвестирани 1 200 000 лева за превантивна дейност. Работи се и по конкретни действия за предотвратяване на горски пожари