Реформаторите смятат, че могат да участват в управлението

 „Ние постигнахме сходство по над 90% от темите. С малки изключения имаме общо разбиране по конкретиката на някои спешни проблеми за решаване”, заяви след близо 7-часови преговори с ГЕРБ Петър Москов от Реформаторския блок. 

 

„От наша гледна точка има всички възможности за постигане на добри резултати и формиране на парламентарно мнозинство с участието на блока”, коментира още Москов. „Ние дойдохме на тези преговори с ясното желание за конструктивен разговор и достигане до стабилно парламентарно мнозинство с участието на Реформаторския блок”, призна той.

 

„Мнозинството, в което Реформаторският блок би участвал трябва да бъде точно обратното на мнозинството и правителството, излъчено от предишния парламент и като начин на формиране и като философия за това кои са главните проблеми на обществото”, заяви Москов.

 

„Ние смятаме, че е важно едно мнозинство с участието на блока да може да даде ясна оценка на модела на срастване между политическа, икономическа, съдебна и медийна власт.  Търсим общо разбиране за това, че носителите на този модел са политическите формации, които имаха мнозинство в предишния парламент. Едно ново реформаторско, различно мнозинство на промяната трябва да изолира от властта носителите на този порочен модел”, добави той.

 

„За нас е важно дали следващото политическо мнозинство ще зависи от представители на национал-популизма. ГЕРБ трябва да може да даде гаранции, че няма да се стигне до ескалация и нагнетяване на етно-религиозно напрежение и омраза”, заяви от своя страна председателят на Народна партия „Свобода и достойнство”  Корман Исмаилов.