Той е с капацитет 12 души и е първият подобен в областта

Нов кризисен център ще приютява жертви на домашно насилие в Димитровград. Той е с капацитет 12 души и е първият подобен в областта. Парите са дадени от военния отдел на американското посолство.

 

Лицата на жертвите на насилие в България в повечето случаи остават анонимни. Докато не се стигне почти до фатален край. Антония Филева е сред хората, за които чуждите проблеми отдавна са част от ежедневието. Във фондацията, в която тя работи, често идват хора, чиито истории дори не можем да си представим. Последният случай е от вчера с жена, тормозена от сина си.

 

Жената дойде при нас в много лошо състояние. Тя беше ужасена, че при следващия бой може да не е сред живите”, разказа Антония, която е юрист към фондация „Джендър перспективи”. Обикновено тези хора няма от кого да потърсят помощ. Това обаче е на път да се промени. В центъра жертвите на насилие ще могат да останат до 6 месеца, време достатъчно, за да си стъпят на краката и да продължат напред.

 

 Досега подобен център в региона не е имало. Това според специалистите ще помогне повече жертви на насилие да излязат от анонимността.

 

Репортер: Димитър Иванов