Има споразумение по 14 от 18-те приоритета на ГЕРБ за стабилно управление

Патриотичният фронт са готови да управляват с ГЕРБ. В четвъртия ден от консултациите за бъдещо управление Валери Симеонов и Красимир Каракачанов станаха първите, които са съгласни да се подпишат под коалиция с Бойко Борисов.

 

След повече от четири часа преговори ГЕРБ и ПФ успяха да постигнат съгласие за подписване на общо споразумение за следващото управление. На днешните разговори бяха обсъдени 18-те приоритета на ГЕРБ за стабилно управление, а не са поставени въпроси от страна на ПФ. Те имаха 10 опорни точки за това какво очакват от следващото управление на страната. От тези 18 точки са постигнати съгласие по 14. По 4 от тях обаче все още няма такова и при следващи разговори ГЕРБ очакват да разберат дали от ПФ са готови на компромиси. 

Още по темата

 

"Установихме, че имаме тяхното съгласие за подписване на общо споразумение за участие в следващо управление, което да е се базира на стабилна програма. Да има валидност един цял мандат. Патриотичният фронт признава правото на най-голямата  политическа сила да определи кандидата за министър-председател и кандидата за председател на НС”, коментира Румяна Бъчварова.

 

В разговорите не са обсъждани конкретни кадрови назначения. За Патриотите била по-важна програмата на бъдещото управление.

 

"Ние смятаме, че не е толкова важно какви ще бъдат личностите на отделните министри, а е важно какво точно ще бъде възложено от страна на политическата коалиция да изпълнява в името на решаването на проблемите. Не оспорваме правото на първата политическа сила сама да определя състава на бъдещото правителство. Ако бъдем поканени да включим специалисти, ще го направим и напълно ще поемем отговорността”, заяви от своя страна Валери Симеонов. 

 

Темите, по които не са постигнали споразумение, са данъчната система, енергийната ефективност, темата за Здравната каса и пенсионната реформа. Националистите продължават да настояват и за изолация на ДПС от властта.

 

Освен срещу ДПС, патриотите имат резерви и срещу партията на Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок. Остава под въпрос кой ще бъде третият играч в коалицията, ако се стигне до такава.

 

При евентуално общо управление между ГЕРБ и ПФ е постигнато и споразумение да бъде проведен вътрешен референдум у нас за това трябва ли Турция да стане член на Европейския съюз. Утре разговорите на ГЕРБ продължават с „България без цензура”.