Тогава успяват да постигнат баланса между работа и личен живот

Британците стават по-щастливи, а не по-нещастни с напредването на възрастта, показва ново изследване, според което жителите на Острова са най-щастливи на 58 години, съобщава "Дейли мейл", цитиран от БГНЕС.

 

Според изследването хората във Великобритания успяват да постигнат баланса между работа и личен живот точно в края на трудовия си стаж, когато достигат златната възраст на задоволство. Изследването установило още, че хората са най-стресирани на 35, тъй като им се налага да съчетават напрежението в младото си семейство с изтощителен етап в кариерата си.

 

Анализ на изследване сред 2000 души установи, че 58 години е възрастта, в която най-висок процент от британците са доволни от баланса между работа и свободно време, тъй като се чувстват добре от начина си на живот. Освен това тогава е по-вероятно да имат сносна обедна почивка и да се придържат към записаните в договора им работни часове, без да се налага да работят извънредно без заплащане.

 

Една трета от хората, които участвали в изследването, заявили, че са нещастни от баланса си между работа и живот. Най-големият източник на задоволство е прекарването на известно време със семейството, посочено от 63% от участниците, а вторият най-важен фактор е намирането на работа, която харесват. Финансовите притеснения са основната причина за стрес.

 

"Не е чудно, че 30-те години са толкова стресиращи, тъй като се опитваме, понякога отчаяно, да съчетаваме работа с високо напрежение и семейство и в същото време да поддържаме щастлива връзка", казва проф. Кери Купър от университета в Ланкастър. "Освен това, когато стигнем 50-те си години, се чувстваме много по-уверени, а това ни позволява да задаваме дневния ред от гледна точка на работни часове и семеен живот", допълва тя.