Това обяви председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова

Токът няма да поскъпва от Нова година, обеща председателят на енергийния регулатор - Светла Тодорова. Цената на електроенергията вече беше повишена с близо 10% от първи октомври. Не се обмисля и въвеждане на различни тарифи за бедни и богати.

 

Помощта за  хората, които срещат затруднения да посрещат енергийните си нужди, трябва да дойде от такса върху производителите на ток. Ако на всички производители се наложи 3-процентна такса, постъпленията ще са колкото парите, предвидени в бюджета за бедните хора, тоест, помощта за тях ще се удвои.

 

„Това са средства, които ще постъпват в бюджета. Необходимо е обаче те твърдо да бъдат регламентирани като средства за подпомагане на социално или енергийно бедните. Тъй като таксата, която беше въведена с бюджета за фотоволтаичните и вятърни централи, тези пари постъпваха в бюджета, но не бяха декларирани като средства за енергетиката и потънаха. Декларациите бяха, че по този начин секторът ще бъде облекчен, но в действителност това не се случи”, категорична бе Тодорова.