Социалистите ще продължат да отстояват основните си позиции, заложени в програмата им

Още по темата

БСП обяви, че ще участва във втория кръг консултации с ГЕРБ. Покана за разговори обаче все още нямало. Ден след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реши отново да говори с БСП, АБВ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, в партийните централи още чакат официална покана. Всички обаче са готови да продължат диалога. Дори и БСП, които бяха категорични, че ще останат в опозиция или поне досега.

 

Преди седмица БСП и ГЕРБ се разбраха само по 4 точки от общо 18 в програмата на партията на Борисов. Така разговорите приключиха. Това обаче не отказа БСП да седне пак на една маса с ГЕРБ. „Стига масата да не се разбира като софра, а като маса на принципи”, каза председателят Михаил Миков. И без искане за кадрови назначения. „Няма да искаме постове и такъв въпрос не е обсъждан на този етап, защото по-важният въпрос е как ще изглежда програмата на едно управление”, допълни той.

 

От АБВ продължават да искат широка коалиция, но правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок едва ли ще срещне съгласието им.

 

Втория кръг ще започне най-вероятно с Реформаторския блок, с които диалога ще бъде подновен. Патриотите също са готови да продължат разговорите си с ГЕРБ след успеха при първите консултации.