Бюстът вече стои пред сградата на Министерството на младежта и спорта

Паметникът на видния български пълководец, дипломат и спортист генерал Владимир Стойчев вече стои пред сградата на Министерството на младежта и спорта, предаде БГНЕС. Той е последният български генерал, командвал наши войски във военно време.

 

Генерал Стойчев е бил майстор на висшата езда и бил наш участник в олимпийски игри и на други международни състезания по конен спорт. Той е основоположник и първи председател на върховния комитет по физкултура и спорт към МС. Бил е председател на Българския олимпийски комитет (БОК). Избран е бил и за член на МОК. Владимир Стойчев е бил и депутат в няколко последователни мандата на Народното събрание.

 

„В своя живот, героична военна кариера, обществена и спортна дейност генерал Владимир Стойчев остави един забележителен пример на достойно изпълнен дълг – да служи на отечеството и да служи на своя народ”, каза президентът Росен Плевнелиев на церемонията по официалното откриване на паметника. На събитието присъстваха министри, бивши и настоящи военни, както и хора от военно-патриотичните съюзи и от общината.