Това стана ясно след одобрението на новата Европейска комисия

 

Европейският съюз ще има специален координатор за борба с Ебола. Това е едно от решенията, взето на срещата на върха в Брюксел, където беше утвърден и състава на новата еврокомисия. 

 

Освен това държавните ръководители постигнаха споразумение за борба с  климатичните промени. Амбициозното споразумение бе последното, постигнато под председателството на Херман Ван Ромпой, който се сбогува с правителствените ръководители, за да отстъпи място на поляка Доналд Туск.

 

„Не беше лесно, но ние успяхме да постигнем справедливо решение.   Изменението на климата е една от най-големите предизвикателства на човечеството. В крайна сметка, това е въпрос на оцеляване. Това е пример за дългосрочна политика”, заяви Ромпой след постигането на споразумението. 

 

„Трябва да си даваме сметка, че България е доста напред от гледна точка на постигането на няколко от параметрите, които са заложени а и също се  надявам България да е достатъчно амбициозна да постигне зададените цели до 2030 година”, каза от своя страна държавният глава Росен Плевнелиев. 

 

За да се снима за последно с европейските лидери Ромпой наруши протокола на срещите на върха и се представи с тримата си  внука, между които едно бебе. Срещата на върха за първи се проведе с един лидер по-малко. Кипърският президент не можа да присъства на заседанието заради високо кръвно налягане, което наложи хоспитализация.

 

Репортер: Антоанета Николова