Ще видите личните истории на четирима български изселници в Истанбул

 

Миналата седмица в „Ничия земя“ ви разказахме как ДПС спечели изборите за български парламент в Турция. Тази събота, 25 октомври, от 18:00 часа Елена Чопакова разказва защо.

 

Ще видите личните истории на четирима български изселници в Истанбул. За тях Възродителният процес не е просто статия в Уикипедия, а историята на техния живот. История за хора с много имена, безброй временни местожителства, ледени килии, детство без баща и бащи без деца. История на цели поколения, но и за вагони с майки и деца, които никога не стигат вкъщи, защото по пътя са взривени. История за отмъщение…

 

“Миналата седмица видяхте следствието. Сега ще потърсим причината. Ще търсим отговор на въпроса „Къде сбъркахме“? И кога сбъркахме... Дано не се ядосате на думите за отмъщението. Защото корените на това отмъщение са дълбоко впити в новата българска история, а клоните му растат с невъобразима скорост, така че скоро няма да се вижда слънце. И отсам, и оттатък границата. В гъстата гора на отмъщението бродят призраците на векове насилствена смяна на религия и имена, на 500 години робство, на терористични актове и на хора, които знаят един и същ език, но не говорят на него. Единственият път помежду ни е да си простим – защото отмъщението не е най-доброто завещание за децата ни.”

 

“Ничия земя” - събота, 25 октомври, 18:00 часа, Нова телевизия