Контролираните от бунтовниците области бойкотират вота в Украйна

 

В Украйна се провеждат предсрочни парламентарни избори. Очаква се коалицията на президента Петро Порошенко да вкара най-много депутати в Народното събрание. В Източна Украйна проруските сепаратисти възпрепятстват изборите. Не гласуват и в анексирания от Русия Кримски полуостров.

 

Президентът Порошенко свика предсрочните избори с идеята, че в новия парламент ще има повече депутати от проевропейски партии. Формацията на сваления президент Виктор Янукович не участва в изборите, но някои от бившите му коалиционни партньори са в листите. "Не просто се надявам, а съм абсолютно убеден, че след тези избори, след подкрепата на проевропейските сили, ще имаме голямо мнозинство. Демокрацията ще победи. Европейска Украйна ще победи", заяви Порошенко. 

 

В Донецк и Луганск гласуване няма. На контролирани от правителството места в двете области,  се проведоха избори, но голямата част от 3-те милиона избиратели в Източна Украйна не отидоха до урните. Европейските наблюдатели говорят за редица проблеми. "Има много предизвикателства. Проблем е най-вече сигурността. Кандидатите биват сплашвани. Има и чисто административни проблеми с всички хора, избягали от дома си заради войната", каза Кент Харстед от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

 

В украинските медии доста място беше отделено и на един пародиен кандидат. След неуспешна президентска кампания, злодеят от Междузвездни войни Дарт Вейдър се опитва да влезе в парламента. Джедаят не беше допуснат до урните, защото отказа да си свали маската и не стана ясно дали паспорта, който носи е негов.