Срещата между Миков и Борисов не даде резултат

Ден преди официалното откриване на 43-то Народно събрание, лидерската среща между Бойко Борисов и Михаил Миков не даде резултат, а Реформаторският блок и Патриотичният фронт са все по-уклончиви за участието си в правителство.

 

Бойко Борисов обяви, че иска правителство на споделената отговорност, в което и Реформаторският блок и Патриотичният фронт да имат министри. Нещо, което обаче не всички от лидерите на дясната формация желаят, а Патриотичният фронт още при първите консултации заяви, че не иска постове, но ще подкрепи кабинет. От БСП пък остават твърда опозиция.

 

Още по темата

На четири очи, рано в неделната сутринта Бойко Борисов и Михаил Миков се разбраха да няма съвместно управление между ГЕРБ и БСП. „Има смисъл да се направи правителство само, ако е стабилно. Аз предложих на Миков пост председател на Народното събрание, дори и като опозиция, но той отказа”, заяви след срещата лидерът на ГЕРБ. „Една партия може да е отговорна и като опозиция”, коментира от своя страна председателят на БСП.

 

Това донякъде се очакваше, след като голяма част от социалистите бяха твърдо против общо управление. Но и почти сигурното партньорство с Реформаторския блок започна да се оказва несигурно. Ключова се оказа споделената отговорност. „Това, което съм чул от Радан Кънев е, че не иска да влиза в кабинет, и при положение, че Валери Симеонов и Каракачанов казаха, че не искат постове, смятам че когато условието се отнася за стабилността, лидерското участие е много важно”, каза още Бойко Борисов.

 

Споделена отговорност ГЕРБ искат и от Патриотичния фронт въпреки, че преди дни се разбраха да подпишат програма за управление, но без постове в кабинета. „Не трябва ли министрите да си разбират от работата. Вижда ми се глупаво аз да стана министър на земеделието и да не си разбирам от работата. Борисов ще си поеме отговорността на най-голямата политическа сила”, заяви председателят на НФСБ Валери Симеонов.

 

Въпреки че ситуацията става все по-сложна всички са категорични, че нови избори са най-лошият вариант. 

 

Всичко по темата гледайте във видеото.