От трибуната Бойко Борисов покани отново на лидерски разговори всичките 8 в парламента

Кой ще ни управлява - ще има ли стабилно правителство или се задават нови избори? Депутатите се заклеха, макар и с малко спънки, но яснота за правителство все още няма. От трубината на Народното събрание Бойко Борисов предложи три варианта за управление на страната и остави всичко в ръцете на лидерите на останалите партии.


„Искам да се обърна с надеждата този път да съм по-добър орисник”, каза от трибуната Стефан Данаилов, най-възрастният депутат, който официално откри първото заседание на 43-тото Народно събрание.  

 

 

И точно тогава клетвата изчезна. Случайно или не - ситуацията спаси Лютви Местан. А после всичко тръгна по старо му. От „Атака” седнаха на местата си, докато звучеше европейския химн.
Президентът призова всички към мир и разбирателство.


„Ако в сърцата ви е останала дори капчица кръв от Кубратовия завет, само общите ни усилия могат да дадат”, заяви Росен Плевнелиев.


А пред шарения парламент Борисов даде заден рязко.


„Готов съм дори да не съм премиер, но тогава не знам дали и аз ще мога да контролирам министрите”, обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Премиерското място може и да даде, но от мандат на партията категорично няма да се откаже. Затова лидерът на ГЕРБ предложи още два варианта - разбирателство между абсолютно всички, коалиция с реформатори и патриоти, която да издържи колкото може- или до юли с нови избори наесен, или до 2016 година, когато гласуваме и за президент. А програма максимум - пълен мандат.


От трибуната Борисов покани отново на лидерски разговори всичките 8 в парламента.
От БСП за трети път се обявиха за категорична опозиция, но с познатото обещание.


„Ще подкрепяме политики, които са от национално значение”, обяви Михаил Миков от БСП.
От ДПС пък не пропуснаха болната си тема - съмненията за антикампания срещу тях.


„Черешовото топче. Защо са националните символи на освжобождение. От кого ще освобождавате България - от Александър Методиев,  Казак, Ал Алиев...все български граждани. „Атака” имат депутат с 1000 гласа, защо нямаше протести в Сливен, госпожо Манолова?”, попита лидерът на ДПС Лютви Местан.


В Реформаторския блок не успяха да разделят дори времето си.


Но не спират да се виждат във властта. Припомниха само, че от съдебната реформа не отстъпват, нито от административната, нито от ударите по корупцията.


„За КТБ и опитите ДПС да прикрият олигархични”, каза Радан Кънев от Реформаторския блок.


От ББЦ се прекръстиха.


„Решихме парламентарната ни група да се казва Български демократичен център”, обяви Светлин Танчев.


АБВ призоваха за консенсус.


„Трябва да да променим мнението, че депутатите са просто хрантутници”, каза Йвайло Калфин от АБВ.


От Патриотичния фронт започнаха да предлагат закони.


„Да се полагат изпити по български език и който не издържи да полага труд, да се забрани противоконституционната партия ДПС”, обяви от трибуната Валери Симеонов.


А от „Атака” да преподават уроци по власт.


„Ако един мъж има еректилна дисфункция и най-красивата жена няма да му помогне”, заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров.


Че и този парламент няма да е съвсем примерен, стана ясно още няколко пъти.


Цецка Цачева - новият стар председател на Народното събрание. Тя е първата жена, застанала начело на Народното събрание по времето на управлението на ГЕРБ. Тя е и първият председател, който заема поста за втори път. Цецка Цачева е един от най-доверените хора на Бойко Борисов. Тя беше част от преговорния екип, който проведе разговорите с останалите парламентарно представени партии за съставяне на бъдещо правителство.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Марина Стоименова, Калина Влайкова и Нели Тодорова